29 Kasım 2011 Salı

Mama sandalyesi için minder yapımı

Kızım haftaya 6. ayını dolduruyor ve artık ek gıdaya başlıyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Ikea'dan mama sandalyesi aldım. Çok kullanışlı bulmama rağmen mindersiz oluşu beni rahatsız etti. Bu nedenle içine minder dikmeye karar verdim. Genelde mama sandalyelerinde minder oluyor ama tercihini benim gibi Ikea ürününden yana kullanan varsa bu minderi kolaylıkla dikebilir.

Bunun için şu malzemelere ihtiyacınız olacak:
Yeterli miktarda biraz kalınca kumaş (110cm. yeterli)
Dolgu malzemesi(elyaf-boncuk elyaf)
Patron çıkarmak için kağıt, gazete kağıdı vs.
Önce mama sandalyesinin patronunu çıkaralım. Sırt ve oturma kısmı ayrı ayrı olmalı. Patron çıkarırken kemer çıkış yeri ve bacak arasının olduğu kısmı boş bırakmaya dikkat edelim.



Aynı işlemi arka-sırt kısmı için de yapalım, burası minderin sabit durmasını sağlayacak parçayı oluşturacak.



Patronlardan sırt kısmı için olanını, ikiye katladığımız kumaşın üzerine yerleştirelim. Arka-sırt parça için tek kat yeterli. Patron kağıdının etrafını sabun vs, ile çizelim ve bu çizgiden 4 cm. daha dış kısmından keselim. (Dikiş payı ise 1 cm olmalı. Yani patrondan 3 cm. daha büyük bir kılıf dikmeliyiz)



Arka parçaları desenli kısımları yüz yüze bakacak şekilde çevirelim, ikisinin arasına arka-sırt parçayı yerleştirelim. Kumaşın dairesel olan kısımlarını üst üste koyup iğneleyelim ve 1cm pay olacak şekilde dikelim. En alt kısım açık kalmalı.





Diktiğimiz kılıfın tersini yüzüne getirelim ve iki kat olan elyaf üzerine yerleştirelim. Birebir aynı boyutta keselim.





Kestiğimiz parçayı kılıfın içine yerleştirelim ve üzerinden ters U harfi gibi makine geçelim ki yıkandıktan sonra toplanma yapmasın.



Oturma minderinin patronunu yine ikiye katladığımız kumaşa yerleştirelim ve yine 4 cm. açıktan keselim. Kenarlarını 1 cm pay bırakarak dikelim. Yine arka kısmı açık bırakalım. Köşelerde ve yuvarlak kısımda makasla çıt atalım ki rahat çevrilebilsin.



Oturma parçasını elyaf ya da boncuk elyaf ile dolduralım.



Her iki parçanın açık uçlarını tersinden birleştirip iğneleyelim.



Birlikte makine çekelim. Uçları zigzag dikişle temizleyelim.



Minderimiz hazır!

12 yorum:

Elmas worldofdiamond dedi ki...

Esracım yine süpersin. çook güzel ve şık olmuş.Ellerine sağlık. Ben de mama sandalyemizi İkea dan almaya karar verdim. Artan parayla da 1 dikiş makinası alıp bu minderden dikmeyi deneyeceğim.Umarım başarırım.

Modavesaire dedi ki...

ÇOOOK ŞEKER OLMUŞŞ GÜLE GÜLE KULLANSIN BEBEĞİN:) ELLERİNE SAĞLIK...

benimdunyam-serpil.blogspot.com dedi ki...

Süper olmuş.Kesinlikle ben de dikmeliyim.:))Sandalyenin kendi kılıfı terletiyor bebeğimi...
Ayrıca renk ve desenlerine bayıldım.Ellerinize sağlık.

keskin makas dedi ki...

çok güzel olmuş elinize sağlık.Bloğunuzda gezindim çok güzel buldum.Benimde diktiklerimi görmek isterseniz bloğuma baklerim izlemeye aldım:):):)

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Çok cici çok şirin olmuş, yapılışını anlatmanızda çok paylaşımcı, teşekkürler, ellerinize emeğinize sağlık.

bahar yorgun dedi ki...

ellerine sağlık.. kumaşı da çok şirin :)

Unknown dedi ki...

Esracığım,öncelikle seni kutluyorum.Allah bağışlasın 2 evladın var.çok da beceriklisin ellerine emeklerine sağlık.Oralarda zaman hiç bitmiyor sanırım:)Nasıl oluyor da 6 aylık küçük kızına rağmen zamanını verimli geçiriyorsun.Benimde 8 aylık bir kızım var.Ama malesef kızımla ilgilenmek den ve ev işinden başka bir şey yapamıyorum .Zamanını nasıl verimli kullanıyorsun.Bu konuya ilgili bir şeyler yazmanı rica edebilirmiyim.Teşekkürler. Hoşçakal.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Yorumlariniz icin cok tesekkur ederim :)
Sevgili Supriz, tesekkur ederim guzel sozlerin icin. Ben genelde cocuklari uyuttuktan sonra bu islere daliyorum. Aksamlari 1-2 saat ayirmak yetiyor. Biraz uzun suruyor sadece bitirmek :)

Suzy dedi ki...

Çok güzel olmuş, üstelik kumaş çok şirin. Süper!

Unknown dedi ki...

Süper olmuş! Benim hiç aklıma gelmemişti :) Tabii benim yer cücem artık mama sandalyelerine sığmadığı için yazınızı bulmakta geç kalmışım.

Sizden daha fazla dikiş yazıları bekliyoruz Acemi Şef :)
sevgilerrrr...
irem - kendindik.com

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik, blogunuzu surekli takip ediyorum, ben de bisiler yapmaya calisiyorum...takildigim yerlerde sizden yardim alabilir miyim...mesela sunu ogrenmeyi cok istiyorum, zigzag dikisle uclari temizleyin demissiniz, benim makinemde de zigzag dikis var, kullanma kilavuzunda zigzag overlok diye geciyo hatta. Ama ben o isi beceremiyorum bi turlu, zigzag dikis nasil overlok yapar onu da anlayamadim acikcasi. Su anda etek dikiyorum mesela ve her kenari icine kivirarak dikiyorum overlok yapamadigim icin, o da kaba duruyo biraz... Zigzag dikisi nasil kullanicam biraz bahsedebilir misiniz... Etekten sonra da bebegimin anakucagina kilif dikcem bakalim becerebilirsem...

Adsız dedi ki...

Mehaba... Ellerinize saglik, ben de bisiler dikmeye calisiyorum, size bisi sormak istiyorum zigzag dikisle nasil overlok yapilir ben anlayamadim, yapamadim biturlu...makinamda öyle bi özellik var fakat beceremiyorum, biraz bahsedebilir misiniz...