29 Aralık 2010 Çarşamba

Dikiş Malzemeleri...

Dikişe bulaşmış herkes nelere ihtiyacı az çok olduğunu öğrenmiştir. Zamanla da ala ala tüm eksikler de tamamlanır. Dikiş dikerken eksik bir malzemem olursa bütün işim ve de hevesim yarıda kalıyor. Bu nedenle devreye stokçuluğumu sokuyorum alışverişe gittiğimde. Bir renk iplikten mutlaka en az iki tane alırım mesela. Bir kumaş aldığımda, mutlaka kumaşın rengine uygun makara, biri uzun iki boy da gizli fermuar alırım. Standart düğmeler, kopçalar, çıtçıtlar her zaman elimin altında olsun isterim. Tela aldığımda fazlaca alırım ki bir daha almak zorunda kalmayayım.


Bir de dikiş malzemelerini düzenli tutmak gerekiyor yoksa insan aradığını bulamıyor. Bu nedenle dikiş malzemelerimi, makinelerimin parçalarını hep birarada tutuyorum ki aradığımda kolayca ulaşayım. Makine iğneleri, çeşitli ayaklar, tornavidalar vs.yi birlikte, masuraları, iplikleri, toplu iğne, dikiş iğnesi vs. bir arada gruplanmış şekilde saklıyorum.
Bir de dikiş dikmenin olmazsa olmazlarından bahsedeyim istiyorum. Mesela yanlış diktiğimiz bir yeri sökmek ya da ilik açmak için kullandığımız ilik açıcı. Patron kağıdı(mulaj), sabun ya da kumaş tebeşiri, mezura ve tabii ki makas. Mümkünse makasınız yeni ve sadece kumaş kesmek için kullanılıyor olsun. Asla kağıt kesmeyin. Yoksa bir müddet sonra makas körelmeye başlıyor. Patron çıkarmak için kullanacağınız kağıdı mümkün olduğunca ince olanından seçin. Patron çıkarırken gözden kaçan detay kalmasın diye. Bir de yapışkanlı rulo benim olmazsa olmazım. Bütün iplik döküntülerimi hem kumaştan hem yerden hem üstüm başımdan kolayca alıyorum. Böylece ortalığı toparlamak daha kolay oluyor. Tecrübeli sizlerin de bu listeye ekleyeceği bir şeyler daha var mi?


7 yorum:

Hülya dedi ki...

Ben de son zamanlarda merak sardım dikişe... Mutfakta saatlerce ayakta kalıp kurabiyeler yapmaya göre daha az yorucu görünüyor..

Kayınvalidemin eski dikiş makinasını eve almakla başladım ama henüz birbirimizi uzaktan izliyoruz..Bir çok şey dikme hayalim var ama önce şu makinayı kullanma işini bir çözsem..

Şimdilik elimde şapkalar dikiyorum makina ile bir çırpıda dikilecek şeyle saatlerce uğraşıyorum.
Paylaşımlarından yararlanacağım.
Sevgiler

egeli dedi ki...

canım yeni blogun hayırlı olsun, senelerce dikiş diktim,babam da terziydi rahmetli,tahsilimi bile moda üzerine yaptım ama artık bana dikmek zor geliyor,uzun zamandır da dikmiyorum, ama böyle seni hevesli görünce birden ben de heveslendim:))
sana kolay gelsin canım,diktiğin o güzel cicileri dört gözle bekliyorum.

Unknown dedi ki...

Yeni bloğun hayırlı olsun Esracım, Eminim ki pastalarının güzelliği kadar diktiklerin de içimizi açacak ve bizi teşvik edecek:)) ben de çok seviyorum dikiş işlerini ama başlayacak zamanım yok ve o sabrı gösterebilirmiyim bilemiyorum doğrusu:) ama beğendiğin bir modeli istediğin bir kumaşa uygulamak ve onu giymek de çok güzel olurdu:)) umarım ben de bir gün hadi bakalım deyip başlarım. Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum canım.Öptüm seni.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hulya o zaman seni de bir blog acmaya davet ediyorum.Neler yaptigini gormeyi cok isterim. Makine kullanma konusunda korkma, ben ennn eski makineleri bile dize getirmeyi basarmistim. Hatta kursun seklinde masurasi olani bile. Sen makinenin resmini yolla, ben sana yol gostereyim. Annem ortaokuldayken dedemin sattigi dikis makinelerinin servisligini yaparmis. Ben beceremezsem ona gosterir ogrenirim nasil calistigini. Cok tesekkur ederim guzel yorum ve destegin icin.

Mubeccelcigim cok tesekkur ederim, seni gordugume cok sevindim. Lutfen bana yaptiklarimda yol goster, hatalarimi egitimli birinden duyak cok iyi yonlebdirecek beni. Gercek anlamda ogrenmeye acim ama malesef Sangay'da dikis kursu bulamadim. Hadi seni gaza getireyim ve lutfen basla yeniden dikmeye. Nasil kafa dagitici oldugunu biliyorsundur :)

Deryacigim merhaba canim. Msn bitti benim icin, cok vakit kaybina ugruyorum. Sen de skype acmiyorsun :( Calismiyor olsaydin sen de baslardin ucundan dikise ama hevesin varsa bir gun mutlaka patlak veriyor. Belki gaza getirebilirim seni ne dersin? Opuyorum tatlim seni cok.

FashionDesignbyCnS {Cns'design by Cansu} dedi ki...

dikişle ilgilenen bloglar beni nedense çok mutlu ediyor:)
Kendi blogumada beklerim
sevgiler;
Fashiondesignbycns.blogspot.com

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Cansu hoşgeldin bloguma.Çok sevindim blogunla tanıştığıma, sık sık görüşürüz umarım.
Sevgilerimle,
Esra

mrvenr dedi ki...

selam acemi birisi olarak sence hangi dikiş makinesini almalıyım